Receptcake

Krémes almás karamellizált dióval

2016. október 27. 17:00 - eszti_peszti

Tanulás közben eszembe jutott Mama krémes almás sütije, aminek hatalmas rajongója voltam. Sajnos ő már nem tud olyat csinálni nekem, így egy kicsit átalakítva ugyan de csináltam magamnak és közben sokat gondoltam rá. :)

img_8196.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. tej

A töltelékhez:

  • 2 közepes alma
  • 2 ek. barnacukor
  • 2 tk. fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek. keményítő
  • 25 dkg mascarpone
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej

A karamellizált dióhoz:

  • 5 dkg kristálycukor
  • 4-5 marék pirított dió

1. A tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba és morzsoljuk bele a hideg vajat.

2. Adjuk hozzá a  tojássárgáját és a porcukrot, majd a tejet is és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe.

3. Csomagoljuk a tésztát folpackba és tegyük egy órára hűtőbe.

4. Amíg a tészta hűl, hámozzuk meg és vágjuk fel az almát kis kockákra, keverjük el a cukrokkal, fahéjjal, citrommal, keményítővel.

5. A tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm-re és simítsuk egy pite formába. Szurkáljuk meg villával és 160 fokra előmelegített sütőben süssük vakon 10 percig. ( Tegyünk egy sütőpapírt a tésztára és öntsünk bele rizst vagy babot). Kanalazzuk bele az almát és süssük még 10-15 percig, vagy amíg az alma egy pici levet nem ereszt.

6. Amíg hűl az almás pite készítsünk egy sűrű pudingot: keverjük el a fél tasak pudingport és a maradék fél tasak vaníliás cukrot egy kevés tejjel csomó mentesre.

7. Egy edényben forraljuk fel a tejet, majd folyamatos keverés mellett öntsük bele a kikevert pudingport.

8. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.

9. Amíg hűl készítsünk karamellát: egy vastag falú edénybe szórjuk bele a kristálycukrot és hagyjuk, hogy szépen elolvadjon és borostyán színű legyen. Jelenlétet és odafigyelést igényel, de kevergetni nem kell.

10. Dobáljuk bele a felaprított diót, majd simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk hűlni.

11. A kihűlt pudinghoz keverjük a mascarponét és simítsuk rá az almás töltelékre.

12. A karamellizált dió hidegen szépen megkeményedik, daraboljuk, vagy vágjuk fel és szórjuk a krém tetejére.

Ha eszünk belőle egy szeletet, rájövünk, hogy nem is olyan rossz dolog ez az ősz! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptcake.blog.hu/api/trackback/id/tr3511833315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása