Tanulás közben eszembe jutott Mama krémes almás sütije, aminek hatalmas rajongója voltam. Sajnos ő már nem tud olyat csinálni nekem, így egy kicsit átalakítva ugyan de csináltam magamnak és közben sokat gondoltam rá. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. tej
A töltelékhez:
- 2 közepes alma
- 2 ek. barnacukor
- 2 tk. fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 tasak bourbon vaníliás cukor
- 1 ek. keményítő
- 25 dkg mascarpone
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
A karamellizált dióhoz:
- 5 dkg kristálycukor
- 4-5 marék pirított dió
1. A tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba és morzsoljuk bele a hideg vajat.
2. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a porcukrot, majd a tejet is és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe.
3. Csomagoljuk a tésztát folpackba és tegyük egy órára hűtőbe.
4. Amíg a tészta hűl, hámozzuk meg és vágjuk fel az almát kis kockákra, keverjük el a cukrokkal, fahéjjal, citrommal, keményítővel.
5. A tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm-re és simítsuk egy pite formába. Szurkáljuk meg villával és 160 fokra előmelegített sütőben süssük vakon 10 percig. ( Tegyünk egy sütőpapírt a tésztára és öntsünk bele rizst vagy babot). Kanalazzuk bele az almát és süssük még 10-15 percig, vagy amíg az alma egy pici levet nem ereszt.
6. Amíg hűl az almás pite készítsünk egy sűrű pudingot: keverjük el a fél tasak pudingport és a maradék fél tasak vaníliás cukrot egy kevés tejjel csomó mentesre.
7. Egy edényben forraljuk fel a tejet, majd folyamatos keverés mellett öntsük bele a kikevert pudingport.
8. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
9. Amíg hűl készítsünk karamellát: egy vastag falú edénybe szórjuk bele a kristálycukrot és hagyjuk, hogy szépen elolvadjon és borostyán színű legyen. Jelenlétet és odafigyelést igényel, de kevergetni nem kell.
10. Dobáljuk bele a felaprított diót, majd simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk hűlni.
11. A kihűlt pudinghoz keverjük a mascarponét és simítsuk rá az almás töltelékre.
12. A karamellizált dió hidegen szépen megkeményedik, daraboljuk, vagy vágjuk fel és szórjuk a krém tetejére.
Ha eszünk belőle egy szeletet, rájövünk, hogy nem is olyan rossz dolog ez az ősz!