Sárgabarack, szeder és egy kis kókusz... Hát milyen ízű lehet egy nyári csók, ha nem ilyen? :) Azt hiszem ennél többet nem is kell mondanom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 6,5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 4 ek. tejszín
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- kb. 5 sárgabarack
- 10 dkg szeder
- 3 ek. kókusz
- 3-4 ek. barnacukor
- 3 ek. keményítő
1. Először rakjuk össze a tésztát.A lisztet, a porcukrot szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót. Ezután a tálat tegyük a hűtőbe.
2. A vajat kockázzuk fel és azt is tegyük vissza egy kicsit a hűtőbe.
3. Amíg hűl mindenki, a tojássárgáját keverjük el a tejszínben.
4. A hűtőből kivett lisztes keverékbe morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a tejszínes-tojásos keveréket és gyúrjuk sima tésztává.
5. Tegyük vissza a tésztát a hűtőbe minimum 1 órára.
6. Amíg a tészta hűl vágjuk fel kis kockákra a barackot és félbe a szedreket.
7. Öntsük egy tálba, szórjuk rá a kókuszt, a cukrot és a keményítőt. Keverjük össze.
8. A kihűlt tészta 1/3-át lisztezett felületen nyújtsuk ki és tegyük egy 25 cm-es piteformába. (Ha kisebb a piteformánk, akkor a felét nyújtsuk ki, egy keveset hagyjunk a tetejére attól függően, hogy rácsot, vagy formát szeretnénk a tetejére, a többit tegyük be a mélyhűtőbe, a következő pite elkészítéséhez teljesen jó lesz.)
9. A tölteléket simítsuk bele a tésztakosárba.
10. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki és vagy szaggassuk ki, mint ahogy én is tettem, vagy ha a nagymamánktól megtanultuk készítsünk rá rácsot. :)
11. 175 fokra előmelegített sütőben süssük addig amíg szép aranybarna nem lesz.
A tészta receptje Kárai Dávid: 50 édesség amit el kell készítened c. könyvéből származik.