Április 27-e van és olyan az idő, mintha legalább október közepén tartanánk. Valahogy muszáj ellensúlyozni ezt az érzést, ezért sütöttem meg ezt a tavasz illatú epres-rebarbarás pitét a legújabb sütis könyvemből.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 ek. porcukor
- 15 dkg felkockázott, hideg vaj
- 70 ml hideg víz
- 1 tojássárgája, 1 ek. tej a tetejére
A töltelékhez:
- 25 dkg eper (megtisztítva)
- 20 dkg rebarbara (megtisztítva)
- 2 ek. cukor
- 2 ek. vaníliás pudingpor
- 1 lime reszelt héja
1. A tésztához a lisztet, a sót és a porcukrot a felkockázott vajjal és hideg vízzel egy tálba tesszük, először kicsit szétmorzsoljuk, majd sima tésztává gyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Amíg a tészta a hűtőben van megtisztítjuk az epret és a rebarbarát és picire szeleteljük. Ráreszeljük a lime jól megmosott héját, valamint hozzáadjuk a cukrot és a pudingport. Elkeverjük.
3. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, (egy kicsit hagyjunk meg a tetejére, úgy az egynegyedét) és a kivajazott torta vagy piteformába tesszük.
4. Beletöltjük a tölteléket és a maradék tésztából rácsot formázunk, vagy csak kinyújtjuk és beterítjük, mint Hófehérke. :)
5. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és megkenjük vele a pitét.
6. Előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Ilyen cidriben egy meleg kávéval vagy kakaóval, normális tavaszi/nyári időben fagyival tálalhatjuk.