Gránátalmás bárányragu ( nálam sertés, mert sajnos az utolsó pillanatra hagytam a vásárlást és nem volt már bárány):
Hozzávalók:
- 40 dkg bárány(sertés)comb (csont nélkül)
- 2 db kisebb sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 db közepes lila hagyma
- 20 dkg paradicsom
- 1 db padlizsán
- 2 db közepes gránátalma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál puha vaj
- 3-4 csipet kakukkfű
- 1 ek. finomliszt
- 2,5 dl száraz fehérbor
Először a húst készítjük elő. A felesleges zsíros részeket levágdossuk, majd felkockázzuk és félre tesszük. A zöldségeket a paradicsom kivételével megpucoljuk és finomra aprítjuk, a vajon megpároljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk. Amíg a zöldségek szaunáznak a paradicsomokat meghámozzuk, magjukat kikaparjuk és felkockázzuk. Előveszünk egy jénait és a megpárolt zöldségeket plusz a paradicsomot beleöntjük. A serpenyőbe, amiben a zöldségeket pároltuk olívaolajat hevítünk és megpirítjuk a húst, majd megszórjuk a lisztel és jól elkeverjük.Ezután szépen leitatjuk a malacunkat a borral, aztán a zöldségekhez adjuk és két órán keresztül, alacsony hőfokon, letakarva kb. 2 órán keresztül rotyogtatjuk. A könyvben burgonya gratint javasolnak hozzá, én inkább kuszkuszt főztem, az egy kicsit gyorsabb volt és így visszagondolva a burgonyával nekem már tömény lett volna.
Csokitortácskák vérnarancsparféval:
Hozzávalók:
A csokitortákhoz(2 db kb. 10 cm-es szuflé formához):
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 db M-es tojás
- 3 és fél dkg vaj
- 3 és fél dkg barnacukor
- 2 és fél dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 kocka csokoládé
A vérnarancspaféhoz:
- 2 db közepes vérnarancs
- 2 db M-es tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl habtejszín
A vérnarancsparfét előző nap összeállítjuk. (Én nem tettem meg, nagyjából megdermedt, de közel sem volt parfé állagú). A 2 tojássárgáját a porcukorral, a sóval és 3 evőkanál meleg vízzel addig verjük elektromos habverővel, amíg kifehéredik. Kifacsarjuk a vérnarancsok levét és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a cukros tojássárgájához, Egy másik edényben felverjük a tejszínhabot és a vaníliás cukrot, majd szép, levegős mozdulatokkal a vérnarancsos keverékbe forgatjuk. Formába rakjuk és a mélyhűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.
A csokitortácskákhoz a vajat és a csokit gőz fölött vagy a mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet. Egy másik tálban a tojásokat és a cukrot, plusz egy csipet sót fehéredésig verünk, majd hozzáadjuk a lisztes csokit. A formákat kivajazzuk és beszórjuk kakaóval. A formákat kb. 2/3-ig töltjük, majd belerejtünk 2-2 csokikockát, majd ráhalmozzuk a maradék tésztát és előmelegített sütőben 220 fokon 8-10 perc alatt kívül szilárdra, belül folyósra sütjük.