Receptcake

Valentin-menü

2015. február 15. 21:17 - eszti_peszti

A Valentin-napot lehet szeretni, nem szeretni, én úgy vagyok vele, hogy ha már van  egy ilyen ünnep, kihasználom és sütök-főzök valamit,annak akit az év minden napján nagyon szeretek, csak ilyenkor megadjuk a módját. Nehéz helyzetben voltam a menü kitalálásnál, mert Ricsi nem szereti a halat, a tengeri herkentyűket, pedig általában ezek szoktak egy romantikus vacsora/ebéd elemei lenni. De karácsonyra kaptam egy szuper kis könyvet, (ajánlom mindenkinek, ha szeretne egy könnyű, tavaszi olvasmányt) Nicolas Barreau: A nő mosolyát,amiben a főszereplő lánynak van egy kis étterme és a könyv végén megosztanak velünk egy Menu d'amourt, ebből választottam ki az egyik főfogást és desszertet.

 

Gránátalmás bárányragu ( nálam sertés, mert sajnos az utolsó pillanatra hagytam a vásárlást és nem volt már bárány):

Hozzávalók:

  • 40 dkg bárány(sertés)comb (csont nélkül) 
  • 2 db kisebb sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 db közepes lila hagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 db padlizsán
  • 2 db közepes gránátalma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3-4 csipet kakukkfű
  • 1 ek. finomliszt
  • 2,5 dl száraz fehérbor

Először a húst készítjük elő. A felesleges zsíros részeket levágdossuk, majd felkockázzuk és félre tesszük. A zöldségeket a paradicsom kivételével megpucoljuk és finomra aprítjuk, a vajon megpároljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel megszórjuk. Amíg a zöldségek szaunáznak a paradicsomokat meghámozzuk, magjukat kikaparjuk és felkockázzuk. Előveszünk egy jénait és a megpárolt zöldségeket plusz a paradicsomot beleöntjük. A serpenyőbe, amiben a zöldségeket pároltuk olívaolajat hevítünk és megpirítjuk a húst, majd megszórjuk a lisztel és jól elkeverjük.Ezután szépen leitatjuk a malacunkat a borral, aztán a zöldségekhez adjuk és két órán keresztül, alacsony hőfokon, letakarva kb. 2 órán keresztül rotyogtatjuk. A könyvben burgonya gratint javasolnak hozzá, én inkább kuszkuszt főztem, az egy kicsit gyorsabb volt és így visszagondolva a burgonyával nekem már tömény lett volna. 

img_0117.JPG

 

Csokitortácskák vérnarancsparféval:

Hozzávalók:

A csokitortákhoz(2 db kb. 10 cm-es szuflé formához):

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 db M-es tojás
  • 3 és fél dkg vaj
  • 3 és fél dkg barnacukor
  • 2 és fél dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 kocka csokoládé

A vérnarancspaféhoz:

  • 2 db közepes vérnarancs
  • 2 db M-es tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 2,5 dl habtejszín

A vérnarancsparfét előző nap összeállítjuk. (Én nem tettem meg, nagyjából megdermedt, de közel sem volt parfé állagú). A 2 tojássárgáját a porcukorral, a sóval és 3 evőkanál meleg vízzel addig verjük elektromos habverővel, amíg kifehéredik. Kifacsarjuk a vérnarancsok levét és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a cukros tojássárgájához, Egy másik edényben felverjük a tejszínhabot és a vaníliás cukrot, majd szép, levegős mozdulatokkal a vérnarancsos keverékbe forgatjuk. Formába rakjuk és a mélyhűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.

A csokitortácskákhoz a vajat és a csokit gőz fölött vagy a mikróban felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet. Egy másik tálban a tojásokat és a cukrot, plusz egy csipet sót fehéredésig verünk, majd hozzáadjuk a lisztes csokit. A formákat kivajazzuk és beszórjuk kakaóval. A formákat kb. 2/3-ig töltjük, majd belerejtünk 2-2 csokikockát, majd ráhalmozzuk a maradék tésztát és előmelegített sütőben 220 fokon 8-10 perc alatt kívül szilárdra, belül folyósra sütjük. 

img_0124.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptcake.blog.hu/api/trackback/id/tr237177995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása