Az Éva magazinban találtam ezt a receptet, és először igazából Anya sütötte meg, így az ő tapasztalatai alapján tudtam egy két dolgot változtatni a recepten. Gyorsan kész van és szuper finom, a hosszú hétvégén akár aznap reggel is össze tudjátok dobni, érdemes! :)
Hozzávalók (4 zsömléhez):
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg kenyér liszt
- 1 egész tojás, 1 sárgája
- 2-4 tk. olajos mag (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag stb.)
- 2. tk só
- 1 csipet cukor
- 1 púpos tk. szárított élesztő
- 1,5 ek. olívaolaj
- kb. 2,5-3 dl víz
- a megmaradt tojásfehérje a kenéshez
1. Először a száraz hozzávalókat tegyük egy tálba és keverjük össze.
2. Majd adjuk hozzá a tojásokat, olajat.
3. A vizet szakaszokban keverjük a tésztához. Először adjunk hozzá csak 2 decit, keverjük össze, kezdjük el gyúrni.
4. Ha úgy érezzük, hogy szükség van még vízre akkor löttyintsünk hozzá.
5. Ha szépen összeállt a tészta kelesszük 30 percig.
6. Osszuk 4 részre a tésztát és gombócoljuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
7. Kelesszük így is 20 percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
8. Kenjük meg a zsömléket a felvert tojásfehérjével és szórjunk rá magokat.
9.Mielőtt betesszük sülni a zsömléket egy negyed pohár vizet öntsünk egy másik tepsibe és tegyük a sütő aljába, hogy gőz képződjön.
10. Süssük kb. 20 percig vagy amíg megfordítva a zsömléket szép piros nem lesz az alja és kicsit megkopogtatva kongó hangot nem ad.
Frissen a legfinomabb bármilyen kencével! De ha másnapra akarjuk meghagyni tegyük zacskóba a zsömléket!