Az államvizsgára tanulás alatt a kenyérsütés lett a kikapcsolódás. Nagyon jó érzés megdagasztani a meleg tésztát, figyelni, ahogy kel és úgy az egész folyamatban van valami relaxáló. Ez a mostani recept a gyorsabb verziókhoz tartozik, de nagyon finom. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3,5 g szárított vagy 5 g friss élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- só
- 2,5 dkg aszalt paradicsom
- 1-2 evőkanál olívaolaj
1. Tegyük egy kisebb tálba az élesztőt, öntsük rá a langyos vizet és keverjük el.
2. Tegyük kicsit félre. (Felfutni nem fog, de egy kicsit zavaros lesz.)
3. Mérjük ki a lisztet egy másik tálba, adjuk hozzá a sót.
4. Öntsük a liszthez az élesztőt, keverjük el, tegyük egy kicsit félre.
5. A paradicsomokat vágjuk egészen pici darabokra.
6. Öntsük a tésztához és gyúrjuk addig, amíg egy jó ragacsos egyveleget nem kapunk.
7. Egy másik tálba tegyünk 1-2 evőkanál olívaolajat és tegyük át bele a tésztát.
8. Meleg helyen kelesszük egy órát, amíg kb. a kétszeresére nő.
9. Borítsuk lisztezett deszkára, vágjuk két egyenlő részre. Óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt formázzunk hosszúkás kenyereket és a két végénél fogva csavarjuk meg.
10. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, hagyjuk még pihenni 10 percig.
11. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra.
12. Süssük addig a kenyereket, amíg az alját megkopogtatva kongó hangot nem ad.
Az alaprecept innen származik.