Rengeteg paradicsom terem itthon a kertben.Annyi, hogy ennyit már nem bírunk megenni,ebben kicsit közrejátszik az is, hogy elég vastag a héja, viszont az íze isteni, igazi édes, lédús paradicsom. Így hát sajnáljuk hagyni tönkremenni. Joanne Harris (a Csokoládé c. könyv írója) és Fran Warde könyvét imádom, tele van szebbnél szebb képekkel és igazi francia receptekkel, mint amilyen ez a napfényízű lepény is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g liszt (nálam 150 g sima, 50 g rozsliszt)
- 75 g hideg, felkockázott vaj
- 25 g hideg, felkockázott zsír
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 3 ek. tejszín vagy tejföl
- 3 ek. (dijoni) mustár
- 10-12 nagy paradicsom hámozva, szeletelve
- só, bors
- 4 szál friss kakukkű
- olívaolaj
1. Először a tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba mérjük és hozzáadjuk a zsírt és a vajat.
2. Morzsoljuk össze a lisztet a zsiradékokkal, amíg kenyérmorzsa állagú nem lesz a tésztánk.
3. Verjük fel a tojást és adjuk a morzsához.
4. Gyúrjuk jól össze és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre.
5.Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát és fektessük egy 30 cm átmérőjű piteformába, úgy hogy legyen egy kis pereme is.
6. A tejszínt keverjük össze a mustárral és kenjük meg vele a tésztát.
7. A meghámozott és felszeletelt paradicsomokat szépen rendezzük el a lepényen, sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a kakukkfű kis leveleit.
8. Locsoljuk meg vagy ha van permetezőnk permetezzük le egy kis olívaolajjal, majd 190 fokra elmelegített sütőben süssük 40 percig.
Húsimádóknak süthetünk bacont mellé, de köretnek sem utolsó. Bon appétit!